tisdag 31 juli 2018

De byggde altan för tusen kronor - publicerat i Land 24 juli 2018

Karin och Henrik ville ha en altan för sommarens umgänge. Istället för att låta en hantverkare bygga den gjorde de det själva på två dagar med återvunna lastpallar. Tricket var att sänka ambitionsnivån och att bygga en enkel grund. Kostnaden slutade på en tiondel av normalpriset.

Hoppa över den svåra grunden
När vinterns tjäle hade släppt började Karin och Henrik konstruera sommarens nya uteplats. Först grävdes en liten bit jord bort för att få ett jämnt underlag att lägga markstenar på. På markstenarna lades lastpallar som de hade fått gratis. Jämfört med att gjuta en grund med plintar sparade denna konstruktion mycket arbetstid och pengar. Återvunna delar gör också bygget mer miljövänligt.

Materialval
Med hjälp av youtube, vattenpass och en skruvdragare skapade de ett miljövänligt sällskapsrum utomhus. Men det tryckimpregnerade altangolvet var ett dilemma.
– Tryckimpregnerat är inte bra ur miljösynpunkt, men det är det inte att behöva byta ut virket ofta heller. Vi valde det som skulle hålla längst, säger Henrik.
Brädorna visade sig vara precis så långa som krävdes för att täcka lastpallarna. De slapp kapningen och kunde skruva fast brädorna direkt.
– Det var rent flyt att virket passade så bra med lastpallarna, säger Henrik.

Sänk ambitionsnivån
Karin och Henrik är nöjda med sin altan. Den har klarat en vinter och ser fortfarande bra ut.
– Sjuttio procent bra räcker för att bli hundra procent nöjd. Vi har verkligen nytta av altanen och har använt den många vår- och sommardagar, säger Henrik. Trappen var slarvigt gjord, men fyller sin funktion. Den lagar vi när det behövs.

Alla kan bygga
Henrik menar att alla kan bygga en enklare konstruktion. Han syftar på att det var Karin som gjorde den absolut största delen av jobbet utan att ha någon snickarerfarenhet sedan tidigare. Kanske håller den några år färre än ett proffsbygge, men det hade tagit längre tid och kostat mer. Nu betalade de totalt tusen kronor för skruv, virke och markstenar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar