fredag 12 oktober 2018

Energispara smart och förena nytta med nöje - publicerat i Land 9 augusti 2018

Henrik och Karin sparar energi främst för att minska belastningen på miljön. Det har med tiden blivit en kul grej, ett projekt som aldrig tar slut. Men det är viktigt att inte tumma på levnadsstandarden – något som är högst individuellt.

Energimyndigheten rekommenderar att sänka inomhustemperaturen för att spara energi. Karin och Henrik går steget längre och får mys framför brasan på köpet.
Vintertid har de 18-gradig elvärme på timer i sovrummet. Övriga rum eldar de i när de befinner sig där. Genom hårt arbete har Karin och Henrik sänkt sin elförbrukning från genomsnittliga 25 000 kwh per år till ynka 2 700. Det känns bra för både plånbok och miljö. Karin tycker att man ska börja med de viktigaste sakerna, till exempel att byta ut energitjuvar.

– Det är viktigare att byta ut varmvattenberedaren från 1955 än att dra ur mobilladdaren. Och köper man begagnade vitvaror kan man spara tusenlappar och ändå få nästan nytt.

Karin och Henrik har ingen TV. Det sparar inte många watt, men däremot tid. Tid de kan lägga på nya miljösatsningar eller brädspel med familj och vänner. Båda tycker att det är viktigt att upprätthålla levnadsstandarden, men att göra det miljövänligt. Gärna med hjälp av tekniken.

– Ska du lägga om taket? Lägg solcellstak! säger Henrik.

De poängterar att var och en måste se till sina egna möjligheter och behov.

– Alla kan inte tilläggsisolera taket men det är lätt och billigt att sätta tätningslister i fönstren. Är det svårt att sänka elförbrukningen kan man kanske istället byta till miljömärkt el. Och om jägaren sparar sitt älgkött i en gammal energislukande frysbox är det bättre för miljön än att hen köper nötkött i affären, säger Karin.

Karin och Henrik försöker att ha en helhetssyn och tänka utanför boxen. Henrik roas av sin gratisapp för energibesparing, Karin lever gärna utan hårtork och torktumlare. Och båda tycker de att frukost på en fäll framför brasan funkar mer än bra – om än resten av huset är lite kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar