torsdag 8 juni 2017

Syrensirap - smak av sommar

I förrgår smakade jag på syrensirap hos en god vän, det var fantastiskt gott! Eftersom syrenen står i full blom just nu så var det hög tid att göra en omgång om jag skulle hinna med att testa det själv. Jag googlade och hittade ett recept som passade bra, alla ingredienser fanns hemma och det såg relativt enkelt ut.

Ingredienser:
5dl socker
2dl vatten
2krm citronsyra
2msk vaniljsocker
10-15 blomklasar lila syren

Eftersom jag tycker att det verkar tillräckligt sött med allt socker så känns vaniljsockret överflödigt. Dessutom gillar jag vaniljpulver bättre. Inspirerad av min vän bytte jag ut vaniljsocker mot ekologiskt vaniljpulver. Då behöver man inte ta mer än max en halv tesked heller, det är så mycket mer smak i riktig vanilj.
Jag vet egentligen inte om färgen på syrenen spelar någon roll, men eftersom vi har en lila syren precis utanför köksfönstret (det ska tydligen vara "äkta" syren) så passade det ju alldeles utmärkt att ta av den.

Man kokar alla ingredienser utom blomklasar tills sockret har löst sig, sedan lägger man i blomklasarna och låter det koka 5-10 min till. Jag kokade i 10 min för att blomsmaken skulle få ta sig ordentligt. Sedan silar man av och häller upp på flaska eller burk. Klart! Superenkelt, supergott. Det passar väldigt bra till en syrlig rabarberpaj och borde gå bra ihop med jordgubbar och vaniljglass.

Sirapen ska hålla ungefär 3 månader.

Väl värt ett försök, passa på innan syrenen blommat ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar