fredag 10 november 2017

Konsumtionshets, Black Friday och illamående

Återigen spås rekordshopping och "vansinniga volymer" e-handel till jul. Och som grädden på moset har vi tydligen Black Friday dessförinnan. Jag mår riktigt, riktigt illa av denna konsumtionshets. Slit och släng, kvantitet istället för kvalitet, allt måste uppdateras och vara nytt, julklappshögen ska vara enorm - ju större desto bättre - det som ligger i paketen spelar mindre roll, bara paketen är många. Flest prylar när vi dör vinner, eller?
Jag tror att det är dags att tänka till. Vad är viktigast; prylar eller relationer? Vi behöver inte köpa våra relationers kärlek. Kärlek föder kärlek och vi kanske ska prova lägga det i julklapparna i år. Vi kanske istället för prylar kan ge av vår tid, hitta på något kul med våra barn, föräldrar, syskon och vänner. Eller ge av vår tid genom presenter som faktiskt betyder något även för oss själva? Det ligger många timmars slit och kärlek bakom hembakat surdegsbröd, hemstickade halsdukar, en tavla målad av DIG, en korg med hemmagjorda delikatesser - bara fantasin sätter gränser. Kommer våra nära och kära att minnas den där actiongubben och ljusstaken de fick i födelsedagspresent eller kommer de att minnas tiden vi gav och upplevelsen de fick tillsammans med oss? Vad tror ni de uppskattar mest? Våra pengar eller vår närvaro och kärlek?
Det är dags att ta ställning, minska det galna shoppandet och börja lägga krutet, energin och tiden på viktigare saker än konsumtion. Och kom ihåg Buy Nothing Day den 24 november!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar