lördag 4 februari 2017

Bokashi

Jag funderar fortfarande på det här med kompostering och att ta hand om sina egna sopor. Den här gången är det bokashi som är föremål för funderingarna. Bokashi är en form av kompostering där man "syrar" sina kompostsopor. Det ska vara väldans bra för odlingsjorden och kommande grönsaker. Många använder sig av metoden och är mycket nöjda med den. Det låter enklare att kompostera med bokashi än på traditionellt sätt i en hushållskompost. Istället för att vintertid dagligen (eller kanske varannan dag) pulsa i djup snö i beckmörker för att tömma lite sopor, kan man stanna inne i värmen och ha allting nära och lättillgängligt. Och istället för att flytta matavfall från tallrik till liten kompostbehållare i köket till större kompost ute som sedan ska bli till jord som sedan flyttas till odlingarna.... så hoppar man över ett steg och går från kompostbehållare i köket direkt till odlingslanden. Sedan kan man ju såklart efterkompostera det i den traditionella komposten (om man har någon), men det verkar ju onödigt arbetskrävande. Man behöver alltså inte vänta på att det ska bli till jord innan man kan använda det i landen. Det jag funderar lite över är hur man gör vintertid med förvaringen när marken är frusen, och huruvida det luktar om matavfallet. Bokashifolket verkar hur som helst närmast lyriska och varken råttor eller odör ser ut att kunna minska deras bokashianda. Och för mig blev det ett besök på bokashi.se till frukost och ett startset är nu beställt. Så bokashifolket, vilka är era erfarenheter? För- och nackdelar? Vad bör jag tänka på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar